Sledujte: Komentáře - Analýzy - Reportáže - Záznamy - Live streaming - Alternativní médium

KSČM se staví proti členství ČR v NATO a vyzývá k radikální změně zahraniční politiky

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) společně s dalšími mírovými a protiválečnými organizacemi vyjadřuje ostrý nesouhlas s pokračujícím členstvím České republiky v NATO a účastí české armády na zahraničních vojenských operacích pod vedením aliance.

Strana kritizuje rostoucí výdaje na zbrojení a nákupy, které považuje za předražené a nepotřebné, jako jsou americké stíhačky F-35, zvláště v době, kdy vláda provádí sociální škrty. KSČM také odsuzuje válečné přípravy a snahy o umístění amerických vojsk na českém území.

Podle KSČM bylo členství České republiky v NATO přijato před 25 lety proti zájmům země a jejích občanů, kteří neměli možnost se k tomuto kroku vyjádřit v referendu. Strana tvrdí, že od svého založení slouží NATO jako agresivní nástroj imperialismu USA a jeho spojenců, a poukazuje na účast aliance ve vojenských konfliktech po celém světě, které podle ní vedly k destabilizaci a utrpení civilního obyvatelstva.

V kontextu současného konfliktu na Ukrajině KSČM zdůrazňuje roli NATO v eskalaci napětí a bránění mírovému řešení, cituje nedávné informace o špionážních aktivitách USA a varuje před možným nasazením pozemních sil členských států NATO na Ukrajině, což považuje za krok, který by mohl mít vážné důsledky pro celou Evropu.

Cílem KSČM je dosáhnout zásadní změny v české zahraniční a bezpečnostní politice tak, aby byla založena na principu suverenity, kolektivní bezpečnosti, mezinárodním právu a především míru.

KSČM, NATO, Stíhačky F-35

Publish modules or show menu, search form, social, contact info to the "dialog" position.